vrijdag 21 maart 2014

Nieuwe Pronkkamer: Erve het Otman

We hebben er weer een nieuwe Pronkkamer Bed and Breakfast bij!

Pronkkamer Erve het Otman ligt op een prachtige locatie in het buitengebied van Denekamp in de buurtschap Berghum. Toch is de afstand tot het centrum van Denekamp slechts 1 km. Het erf (het Otman) wordt al genoemd in een belastingregister van het jaar 1475. U verblijft in de bijzonder sfeervolle, authentieke 'voorkeuken'. In vroeger tijden was dit de leefruimte van het boerengezin. In een grote betegelde schouw staat de houtkachel, waar omheen de zithoek is geplaatst. Hier kunt u heerlijk bijkomen van de reis, in alle rust een boek lezen, TV kijken of gezellig samen genieten met een hapje en drankje. Vanuit de voorkeuken is er een prachtig uitzicht op het weiland voor de boerderij waar meestal koeien of paarden grazen.

Meer informatie is te vinden op de website van Pronkkamer Erve het Otman en natuurlijk op de website van De Pronkkamer.


woensdag 19 maart 2014

Nieuwe Pronkkamer: Aan de Spijkse Waard

We hebben er weer een nieuwe Pronkkamer Bed and Breakfast bij!

Pronkkamer B&B aan de Spijkse Waard in Heukelum (Gelderland). Prachtig gelegen aan de Linge tussen Leerdam en Gorinchem ligt in de buurtschap Vogelswerf de verbouwde woonboerderij `aan de Spijkse Waard`. Gasten beschikken over een compleet privé-onderkomen, voorzien van een zitkamer en een keuken op de benedenverdieping en twee gastenkamers en een badkamer boven. De B&B heeft een eigen ingang aan de dijk met naastgelegen parkeerruimte voor twee auto`s. Het huis biedt een schitterend uitzicht over het Lingelandschap, met direct voor het huis de Spijkse Waard en daarachter de slingerende rivier.


Meer informatie is te vinden op de website van Pronkkamer Aan de Spijkse Waard en natuurlijk op de website van De Pronkkamer.



maandag 17 maart 2014

Nieuwe Pronkkamer: Hoeve de Posthorn

We hebben er weer een nieuwe Pronkkamer deelnemer bij!

Pronkkamer Hoeve de Posthoorn ligt midden in de polder van het Groene Hart. Een monumentale hoeve aan de Oude Rijn. Hoeve De Posthoorn beschikt over twee gastenverblijven met veel privacy en comfort. Elk verblijf met een geheel eigen inrichting en sfeer. Zeer geschikt voor een weekend weg, een vakantie of een zakelijk verblijf. De voormalige melkput is omgebouwd tot buitenzwembad. Kom tot rust in de heerlijke loungestoelen. Kinderen kunnen zich goed vermaken met trampoline, skelter, boomschommel, enkele dieren en spelletjes!  Voor de volwassen gasten is een tandemfiets en kano beschikbaar. Hoeve de Posthoorn beschikt over een Størvatt. Even niets moeten, alleen genieten van het knapperend houtvuur en het aangename warme water in de houtgestookte Størvatt hottub met uitzicht op de koeien in de polder!

Meer informatie is te vinden op de website van Pronkkamer Hoeve de Posthoorn en natuurlijk op de website van De Pronkkamer.


zondag 16 maart 2014

Nieuwe Pronkkamer: Life is Good

We hebben er weer een nieuwe Pronkkamer deelnemer bij!

Pronkkamer Life is Good in Heeswijk-Dinther ligt in een unieke omgeving in één van de mooiste stukjes Brabant. Privacy in een vrijstaand eiken bijgebouw in de persoonlijke setting van een eeuwenoude boerderij.
Wilt u de luxe die u gewend bent van de mooiere hotels maar dan in intiemere persoonlijke sfeer dan bent u bij deze Pronkkamer aan het juiste adres. Na uw reis richting het enige one room hotel van Nederland geniet u van een hapje en een drankje om wellicht nog de zon te zien ondergaan op uw dakterras. Na heerlijk te hebben geslapen in het zeer comfortabele bed start u bijv. de dag met een stevige work out in uw prive fitness, vervolgens nog nazweten in uw eigen sauna. Fris gedoucht geniet u van een ontbijt met producten die het leven in onze streek goed maken.

In de directe omgeving heeft u vervolgens een zeer ruime keuze aan cultuur, historie, natuur of ander moois wat het leven zo goed maakt.

Meer informatie is te vinden op de website van Pronkkamer Life is Good en natuurlijk op de website van De Pronkkamer.


zaterdag 15 maart 2014

De Keukenhof en bollenvelden in volle bloei…..


De Keukenhof in het Zuid-Hollandse Lisse is dit jaar geopend van donderdag 20 maart tot en met zondag 18 mei. In deze acht weken staan er op het ruim 32 hectare grote en ‘mooiste lentepark ter wereld’ zo’n zeven miljoen tulpen, narcissen en hyacinten in bloei. In de omgeving kunt u per fiets of boot genieten van de bollenvelden rondom het park. Het grootste aaneengesloten bloembollengebied van de wereld ligt in de kop van Noord-Holland, maar ook zuidelijker langs de kust en in West-Friesland zijn vele bollenvelden.

Goed te combineren met een bezoek aan respectievelijk Den Haag en Amsterdam.


DE KEUKENHOF

wordt niet altijd feestelijk belicht
met gemeier en getak op de bloemenzee
kleurig jaarlijks in gelid per defilé
folklore grapjes over te bolgericht

vraag is brengen trein auto televisie
ons niet te snel de velden in beeld
zodat het de mens duizelt en verveelt
bij flitsfoto’s buiten de interactie

krioelende meutes op Geestlijke plattegronden
vliegen ons voorbij of worden niet uitgezonden
omdat camera’s weer anti-agrarisch eenzijdig
op bloei focussen der hyacinten en narcissen

terwijl rijwielen in tulpse ban afslagen missen
want sturen met lonken werkt niet gelijktijdig


Jos Zuijderwijk





donderdag 13 maart 2014

Heerlijk verse asperges proeven zo van het land

Volgens de traditie wordt het Nederlandse aspergeseizoen geopend op de tweede donderdag van april, die dit jaar op 10 april valt, maar door de warme winter worden de asperges dit jaar een maand eerder dan gebruikelijk gestoken. Het seizoen is officieel rond 24 juni ten einde, maar dat kan dit jaar vroeger zijn, dan wordt er gestopt met steken om de aspergeplant de kans te geven zich te herstellen. Slechts tien weken per jaar wordt dit ‘witte goud’ in Nederland geoogst. Alle reden dus om er volop van te genieten. Tijdens het aspergeseizoen zijn er in de provincies Noord-Brabant, maar vooral in Limburg tal van activiteiten zoals speciale wandel-, fiets- en autoroutes langs aspergetelers, aspergemarkten en restaurants met culinaire asperge arrangementen. Een overzicht van routes en activiteiten vindt u op www.aspergecentrum.nl.

De verliefde Asperge

Ik lag met jou in hetzelfde bed.
we sliepen wel rechtop.
Jij stak er net wat bovenuit:
vandaar jouw blauwe kop.

'k Was stapel op jouw lange lijf,
dat mag je nu best weten.
Ik vond jou echt een reuze-wijf:
gewoon om óp te vreten.

Laatst droomde ik de hele nacht
aan één stuk door van jou.
Jij werd mijn bruid, mooi in het wit,
omdat ik van sleepasperges hou.

Plots werd mijn droom heel bruut verstoord:
ik bloeide aan m'n kuiten.
We werden allebei vermoord
door zo'n hovenier... van Nuyten.

We werden in een kistje gelegd
en spoedig daarna gewassen.
Mijn rug was krom, de jouwe recht,
jij werd dus Eerste Klasse.

Wat wreed toch van zo'n hovenier
ons zó uiteen te rukken.
'k Heb jou daarna nooit meer gezien,
want ik lag bij de stukken.

Weet je wat ik het gekke vind?
't Is eigenlijk heel stom:
Terwijl óns leven in de grond begint,
is dat bij de mens net andersom.

Paul Asselbergs (1945)



vrijdag 7 maart 2014

Nieuwe Pronkkamer: De Heerlijkheid Ruinerwold

We hebben er weer een nieuwe Pronkkamer deelnemer bij!

Pronkkamer De Heerlijkheid Ruinerwold in Ruinerwold is een kleinschalige, luxe accommodatie in een landelijke omgeving in Zuidwest Drenthe. Het gehele achterhuis van de boerderij (met eigen opgang) is exclusief bestemd voor de gasten. Hier zijn drie royale gastenverblijven en een grote algemene ruimte gemaakt.  
“Oh, wat een heerlijke ruime kamer!” is een veel gehoorde reactie als gasten hun kamer zien. De kamers zijn dan ook ruim 30 m2 groot en beschikken ieder over een eigen badkamer, een comfortabele zithoek met tv/dvd, hifiset met i-pod docking station, lekkere boxspringbedden en openslaande deuren naar een privéterras. Kamer 3 heeft zelfs een privé jacuzzi buiten op het terras staan. Verder staan er nog een zonnebank en sauna tot uw beschikking en kunt u gebruik maken van draadloos internet.
In de directe omgeving van deze B&B zijn uitgestrekte natuurgebieden, gezellige brinkdorpjes en diverse open tuinen te bezoeken. Maar natuurlijk kunt u ook gewoon op uw eigen privé-terras lekker luieren en genieten van de rust en de ruimte van het Drentse platteland


Meer informatie is te vinden op de website van Pronkkamer De Heerlijkheid Ruinerwold en natuurlijk op de website van De Pronkkamer.


zaterdag 1 maart 2014

Verlangen naar een dorpje waar de tijd heeft stil gestaan…


https://gallery.mailchimp.com/e4e38f93e15a634f13e6c1ca5/images/m1gz222asx8e_2.jpg“Ik was een kind en wist niet beter dan dat het nooit voorbij zou gaan”. Wie kent deze regels, vol van nostalgie, uit  ‘Het Dorp’ niet. De vertaling van het oorspronkelijke Franse chanson is in de vertolking van Wim Sonneveld nog altijd ongeëvenaard. Maar ze bestaan nog de dorpjes waar de tijd heeft stilgestaan. In de meeste gevallen zijn ze inmiddels van rijkswege tot beschermd dorps- of stadsgezicht uitgeroepen, een garantie voor het behoud van unieke dorpjes en stadjes waar ‘wonen in betonnen dozen met flink veel glas’ voorlopig niet aan de orde is. Geniet van het overnachten in één van de monumentale Pronkkamers en de rust en nostalgie van de dorpjes waar veel nog is zoals het altijd was.




https://gallery.mailchimp.com/e4e38f93e15a634f13e6c1ca5/images/Dorpjes_01.jpg
Het Dorp

Thuis heb ik nog een ansichtkaart
Waarop een kerk een kar met paard
Een slagerij J. van der Ven
Een kroeg, een juffrouw op de fiets
Het zegt u hoogstwaarschijnlijk niets
Maar het is waar ik geboren ben
Dit dorp, ik weet nog hoe het was
De boerenkind'ren in de klas
Een kar die ratelt op de keien
Het raadhuis met een pomp ervoor
Een zandweg tussen koren door
Het vee, de boerderijen

Refrein:
En langs het tuinpad van m'n vader
Zag ik de hoge bomen staan
Ik was een kind en wist niet beter
Dan dat 't nooit voorbij zou gaan

Wat leefden ze eenvoudig toen
In simp'le huizen tussen groen
Met boerenbloemen en een heg
Maar blijkbaar leefden ze verkeerd
Het dorp is gemoderniseerd
En nou zijn ze op de goede weg
Want ziet, hoe rijk het leven is
Ze zien de televisiequiz
En wonen in betonnen dozen
Met flink veel glas, dan kun je zien
Hoe of het bankstel staat bij Mien
En d'r dressoir met plastic rozen

Refrein

De dorpsjeugd klit wat bij elkaar
In minirok en beatle-haar
En joelt wat mee met beat-muziek
Ik weet wel het is hun goeie recht
De nieuwe tijd, net wat u zegt
Maar het maakt me wat melancholiek
Ik heb hun vaders nog gekend
Ze kochten zoethout voor een cent
Ik zag hun moeders touwtjespringen
Dat dorp van toen, het is voorbij
Dit is al wat er bleef voor mij
Een ansicht en herinneringen
Toen ik langs het tuinpad van m'n vader
De hoge bomen nog zag staan
Ik was een kind, hoe kon ik weten
Dat dat voorgoed voorbij zou gaan


 https://gallery.mailchimp.com/e4e38f93e15a634f13e6c1ca5/images/dorpsgezicht_Makkinga_aangepast.jpg